Полтавські лікарні замовили пацієнтам харчування на 76 мільйонів тільки-но створеній компанії

Полтавські лікарні замовили пацієнтам харчування на 76 мільйонів тільки-но створеній компанії

Обід у 2-й міськвій лікарні у 2024 році

Як і раніше, медичним кейтерингом у Полтаві займатиметься Володимир Сергієнко. Вартість однієї стандартної порції комплексного обіду в лікарні складе 40-45 грн.

Харчування пацієнтів в лікарнях — тема, на яку в медійному просторі менше звертають уваги, ніж, наприклад, на шкільні сніданки. Однак, якість харчування пацієнтів впливає на їхнє швидке одужання.

Кейтеринг замість харчоблоків

Коли нинішні лікарні проектували, то в будівлі були передбачені харчоблоки. Медзаклад мав свій штат кухарів, які забезпечували пацієнтів і персонал сніданками та обідами. З часом фінансування на закупівлю продуктів стало не вистачати, тому якість харчування стала жахливою. Так, у 2020 році пацієнтам в 1-й міській лікарні подавали суп із трьома картоплинами, дрібкою гречки і поодинокими шматочками моркви. На харчування пацієнта з міського бюджету передбачалося 6-7 грн, на дитину — 11 грн. З урахуванням триразового харчування, такий суп коштував приблизно 2 грн. Тому ціна відповідала складу супу та кількості інгредієнтів у ньому.

Перехід українських лікарень від приготування їжі у власних харчоблоках до використання послуг кейтерингових компаній став частиною змін, що відбуваються в межах реформи охорони здоров’я. Відмова від роботи харчоблоків і перехід на медичний кейтеринг мав зекономити кошти й покращити якість харчування.

Першими на доставку їжі перейшли у 3-й та 4-й лікарнях, це сталося у 2018-2019 роках. Після цього особливих скарг від пацієнтів на харчування не було. У 1-й, 2-й та 5-й лікарнях хворих продовжували годувати самостійно. Тодішня директорка Департаменту охорони здоров’я Вікторія Лоза запропонувала створити на базі однієї чи двох лікарень своєрідний центр, де б готували їжу для хворих усіх лікарень. Це, по-перше, дозволило б зберегти й саму систему харчоблоків, і робочі місця. По-друге, для міського бюджету це було б дешевшим, ніж замовляти таку послугу у приватних компаній. Проте, спільного харчоблоку так і не збудували, а з 2023 року комунальні медичні заклади почали переходити на кейтеринг — доставку готової їжі.

Хто постачає їжу у лікарні Полтави

Станом на 2019 рік у місті було два великих постачальники готових сніданків у лікарні — це ДП «Електромотор Торг» та ТОВ «ТК «Світ Продуктів», фактичним власником якого є частий герой наших публікацій Володимир Сергієнко. Останній поступово витіснив конкурентів, і у 2023-2024 роках його компанія (а це вже була ТОВ «Фудгранд») годувала чи не всіх пацієнтів у полтавських лікарнях.

Починаючи з вересня 2024 року полтавські медзаклади та державні установи уклали або повідомили про намір укласти 16 договорів вже з новим підприємством «Бест-Кейтерінг» на суму 76 млн грн.

Дата оголошення закупівлі Медзаклад або установа Вартість або очікувана вартість договору, грн Вартість харчування на день, грн
Просте Підсилене
2024.09.04 Держспецзв’язок 155 820 294  
2024.09.08 1 МКЛ 511 680 120  
2024.10.02 2 МКЛ 1 491 000 120 197,5
2024.10.03 Протитуберкульозний диспансер 600 000 100  
2024.10.08 1 МКЛ 1 787 150 120 197,5
2024.12.02 Протитуберкульозний диспансер 3 753 000 139  
2024.12.03 Протитуберкульозний диспансер 2 484 000   460
2024.12.12 3 МКЛ 9 879 795 135 460
2024.12.13 Держспецзв’язок 429 240 294  
2024.12.15 2 МКЛ 14 550 000 135 460
2024.12.18 4 МКЛ 4 622 040 120  
2024.12.23 Кардіоваскулярний центр 7 793 200 130 460
2024.12.24 1 МКЛ 5 500 260 120  
2024.12.26 Центр терапії залежностей 2 710 125 135  
2024.12.26 Онкологічний диспансер 15 592 500 135  
2024.12.30 1 МКЛ 4 140 000   460
  Всього 75 999 810    

Усі закупівлі відбулися або відбуваються без жодної конкуренції зі сторони інших гравців ринку. Звідки взялося це підприємство поговоримо пізніше, а зараз обговоримо, чи покращилося харчування у комунальних медзакладах Полтави.

Якість та вартість порцій

Днями у Telegram-каналі «Фонтанзамільйон» провели опитування, чи подобається підписникам харчування у лікарнях. Більшість коментарів були схвальними. Особливо подобалося харчування у пологовому будинку і 1-й міській лікарні, де 4 роки тому подавали воду із картоплею, яку називали «супом». Порції великі, м’яса достатньо, дорослому чоловікові можна насититися. Хоча були у відгуках і скарги, що у порціях «одна вода», як і раніше.

Полтавські лікарні замовили пацієнтам харчування на 76 мільйонів тільки-но створеній компанії

Обід у 1-й міській лікарні у 2020 році: щось схоже на суп

Полтавські лікарні замовили пацієнтам харчування на 76 мільйонів тільки-но створеній компанії

Сніданок у 1-й міській лікарні (пологове відділення) у 2025 році

Тепер повернемося до нового постачальника. Прочитавши тендерну документацію опишемо, як виглядають порції й скільки вони коштують.

Пацієнтів у лікарнях годують тричі на день: сніданок, обід і вечеря. Харчування може бути стандартним або посиленим. В останньому дають більше м’яса або, наприклад, додаткову порцію сирників. Є окреме дієтичне харчування, наприклад, для хворих на діабет.

Полтавські лікарні замовили пацієнтам харчування на 76 мільйонів тільки-но створеній компанії

Меню відрізняється для різних категорій пацієнтів і складається з наступних страв:

  • супи та бульйони: овочеві супи, борщ із м’ясом, рибні та грибні бульйони з овочами, картоплею та фрикадельками;
  • м’ясо: нежирна яловичина, телятина, свинина, баранина, кролик, курка, індичка. А також ковбаса, відварний язик, печінка;
  • риба: смажена риба, рибні консерви;
  • молочні продукти: молоко, кисломолочні напої, сир, сирники, пудинги, запіканки;
  • напої: чай, кава, какао.

Вартість харчування протягом року зростає. Так у вересні-жовтні 2024 року просте харчування коштувало 120 грн на день (одна порція — 40 грн), а підсилене — 197 грн (порція 65,6 грн). Ціни привабливі, якщо враховувати, що комплексний обід у популярних приватних їдальнях Полтави стартують від 90 грн.

В договорах за грудень-січень вказувалася вища вартість порцій. Стандартне харчування на день вже 135 грн, а підсилене — 460 грн. Відповідно за порцію виходить 45 і 153 грн. Хоча пацієнтів 1-ї та 4-ї лікарні продовжать годувати по 120 грн на день і у 2025 році.

Добре розписана калькуляція витрат на постачання їжі від «Бест-Кейтерінг» до Державної служби спеціального зв’язку, єдиного немедичного клієнта компанії серед бюджетників. Ціна однієї добової видачі їжі на одну особу в цій установі складає — 294 грн. Наведемо її складники, використавши калькуляцію, яка опублікована у Prozorro:

  • собівартість продуктів — 149,62 грн;
  • заробітна плата з урахуванням податків та зборів — 42,53 грн;
  • витрати на одноразовий посуд — 32,59 грн;
  • витрати на доставку — 1,59 грн;
  • комунальні та накладні витрати — 19,50 грн;
  • прибуток та податки — 48,17 грн.

Фірма-прокладка Сергієнка

Де-юре власницею компанії «Бест-Кейтерінг» є Юлія Кондуфор. Компанія була зареєстрована у квітні минулого року. За вісім місяців вона отримала бюджетних замовлень на майже 70 млн грн. Можливо, такий успіх пов’язаний із назвою підприємства, яка могла переконати керівників медзакладів у високій якості її продуктів.

Полтавські лікарні замовили пацієнтам харчування на 76 мільйонів тільки-но створеній компанії

Новостворений «Бест-Кейтерінг» → Сергій Ласкавенко → ТОВ «ТК «Світ продуктів» → Володимир Сергієнко

Однак, ймовірно, причина в іншому. «Бест-Кейтерінг» орендує автомобільну техніку в Сергія Ласкавенка, колишнього керівника та власника вищезгаданої ТОВ «ТК «Світ продуктів». Ця фірма раніше брала участь у торгах разом із компаніями, пов’язаними з Володимиром Сергієнком, але згодом потрапила до «чорного списку» АМКУ. Доказом цього є спільні номери телефонів, які «Полтавщина» знаходила ще у 2017 році.

Загалом у Володимира Сергієнка розгалужена мережа ФОП і ТОВ: «Фудгранд», «Фудмікспостач», «Сефторг», «Світ продуктів», «Продоптом» та інші. Завдяки цим компаніям він може викривляти торги та уникати кримінальної відповідальності. Наприклад, у 2023 році Верховний суд оштрафував компанії Сергієнка на 100 млн грн за спотворення торгів у системі Prozorro. Також Володимира Сергієнка звинуватили у постачанні неякісної тушківки для військових на 9,1 млн грн. Але штрафи і суди не завадили роботі, адже підприємець просто перевів бізнес на інші юридичні особи.

Полтавські лікарні замовили пацієнтам харчування на 76 мільйонів тільки-но створеній компанії

Володимир Сергієнко та підконтрольні йому ФОПи

Таким чином, за назвою «Бест-Кейтерінг», скоріше за все, стоїть саме Володимир Сергієнко. Він роками підтримує хороші стосунки з полтавською владою, а віднедавна запланував стати футбольним меценатом, пролобіювавши в міськраді дозвіл на реконструкцію полів комунального ДЮСШ коштом благодійників. Не стане випадковим, якщо на майбутніх виборах він допомагатиме одному з кандидатів на посаду міського голови з роздачею продуктових наборів.

Додамо, що Володимир Сергієнко залишається найбільшим постачальником продуктів у бюджетні установи Полтавської області. Єдиним винятком є Кременчук, який у питаннях кейтерингу співпрацює з литовською компанією «Понтем.Уа». Ця компанія намагалася зайти на ринок Полтави ще у 2018 році, але тодішнє керівництво міста дало зрозуміти, що в регіоні є лише один «продуктовий король» — Володимир Сергієнко.

Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

Новини Полтави